Вина Нової Зеландії
Виноробство у країні найчистіших озер і суворих гір виникло близько 2 століть тому. Складні кліматичні умови, постійні усобиці між колоністами та аборигенами, регулярні сухі закони мало сприяли розвитку цієї галузі. Тому знайти і купити вино до 1960-х років було набагато складніше, ніж побачити рідкісного птаха ківі, який, до речі, живе на Північному острові країни. На щастя, для шанувальників дарів Бахуса ситуація кардинально змінилася вже в 1985 році, коли новозеландські вина тріумфально увірвалися на світовий ринок і навіть зайняли окрему нішу.
Особливості виробництва
Продукція новозеландських виноробів насамперед славиться екологічністю та самобутністю. Європейські прохолодні сорти винограду чудово прижилися і завдяки дбайливим рукам фермерів щорічно дають багаті врожаї. У догляді за лозою виноградарі використовують виключно екодобрива у мінімальній кількості.
«Зелений курс» зберігається безпосередньо при виробництві напоїв. Майстри віддають перевагу процесу природної ферментації без використання хімічних добавок та втручання у температурний режим. Можливо саме з цієї причини вина відрізняються приголомшливим букетом та багатогранним смаком.
Цікаво, що саме жителям країни належить вислів «виноробня – як спосіб життя», коли майстер у гармонії із собою та навколишнім світом виробляє продукцію з дарів природи.
Найвідоміші та найпопулярніші вина
Існує помилкова думка, що Нова Зеландія спеціалізується виключно на білих винах. Насправді майстри пропонують так само чудові червоні та рожеві екземпляри.
- Совіньйон. Шляхетний напій, який припадає близько 90% експорту у галузі, і який енофіли назвали новозеландським феноменом. Це приголомшливе вино з живою кислотністю, мінерально-трав'янистими відтінками і ароматом свіжозібраних фруктів відрізняється свіжою свіжістю і тривалим приємним післясмаком.
- Рислінг. Пікантний і освіжаючий новозеландський рислінг порадує шанувальників шовковистістю, приголомшливим ароматом трав і кісточкових фруктів, а також різноманітністю смаків від стриманого до солодкого. Останній виготовляють у господарствах, розташованих у південних регіонах із м'якшим кліматом.
- Шардон. Новозеландське шардоне невипадково називають породистим. Стримано елегантний, з пікантними грайливими нотами, напій зачаровує квітково-цитрусовими акордами і приголомшливим післясмаком у якому солують соковиті екзотичні фрукти.
- Піно Нуар. Ця категорія вин порадує вражаючою гамою смаків. Вони можна знайти соковиті чорні фрукти, полуницю, спеції, стиглі троянди, абрикоси і навіть пікантні спаржеві ноти. Інтенсивні і в той же час вишукані новозеландські Піно Нуар подібні до дорогоцінного шедевра, з хорошим потенціалом для витримки і подальшим ускладненням букета.
- Тандеми з Мерло та Каберне Совіньйон на виході дають напій з неймовірно глибоким і насиченим смаком, з переважаючими нотами м'яти, чорної смородини, какао, дуба та ожини.
Якщо ви є любителем новозеландських вин або тільки плануєте їх спробувати, але маєте труднощі з їх пошуком в Україні, то наша підказка буде дуже доречною. Знайти оригінальні напої за адекватними цінами ви зможете в алкомаркеті Vintage.
Тут ви легко підберете ту пляшку, яка стане справжньою окрасою вашого столу. Магазин працює з надійними постачальниками з усього світу, тому представлений асортимент вразить навіть Енофіл зі стажем. А численні акції, накопичувальна бонусна програма та знижки дозволять суттєво заощадити на покупці.